Escaperoom sexting

Educatieve escaperoom ‘Het stopt bij jou’ over Shame-SEXTING 
In 2018 heeft Wiseducatie samen met jongeren een educatieve escaperoom rondom Shame-Sexting ontwikkeld. We werden overrompeld door de positieve en enthousiaste reacties van leerlingen.  Élke groep, hoe ingewikkeld de dynamiek soms ook is, werkt samen en brengt het verhaal van Ben tot een goed einde! Van groep 8 in het PO, VO, VSO en het MBO: overal komt de boodschap ‘Het stopt bij jou!’ zo krachtig en goed over. We staan er zelf versteld van. Wiseducatie trekt langs scholen in heel Nederland om deze educatieve escaperoom op locatie aan te bieden. Van St Annaparochi naar Maastricht tot Goes, we komen overal. Het enige wat we van jouw school nodig hebben is een leslokaal. De rest verzorgen wij!

Sinds 2018 hebben meer dan 10.000 leerlingen deze escaperoom gespeeld. Hoe tof is dat?  We zijn ongelooflijk enthousiast over de resultaten en reacties van leerlingen én docenten en hopen dat veel jongeren de kans zullen krijgen deze escaperoom te spelen.

Doel: Leerlingen in de leeftijd van 11-17 jaar leren hoe ze shame-sexting kunnen voorkomen door op een juiste manier met doorgestuurde sexts om te gaan waardoor psychische schade en victimblaming van de slachtoffers van shame-sexting wordt voorkomen.

Hoe werkt het?
Leerlingen spelen de escaperoom in groepjes van max. 15 leerlingen (1/2 klas). Het is mogelijk om 2 escaperooms parallel aan elkaar aan te bieden.

Instructie: 5 min.
Spelen escaperoom: 30 min.
Nabespreking: 15 min.

Geschikt voor 

Groep 8 (Basisonderwijs)

Klas 1-5 (Voortgezet onderwijs – VMBO-HAVO/VWO)

Eerstejaars (MBO)

VSO 

Duur: 1 lesuur (50-55 min.)

Kosten: € 200 
 
Deze interventie is onderdeel van de Gezonde School aanpak – NPO menukaart – interventiedatabase RIVM
Op gezondeschool.nl staat meer informatie over de stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit. Het is mogelijk een financiële bijdrage van € 5.000,- te ontvangen om het thema relaties en seksualiteit een impuls te geven. 
 
Als onderdeel van structurele seksuele vorming:
Wanneer door de school gewerkt wordt met de doorlopende leerlijn Seksuele Vorming Living Loving of Be-Loved wordt de escaperoom aangeboden nadat de leerlingen les 2 van module 2 hebben ontvangen. Het onderwerp sexting/shame-sexting wordt in les 3 van module 2 besproken. Deze escaperoom kan als vervanger voor deze les worden aangeboden omdat de lesdoelen volledig worden behaald met de uitvoering van de escaperoom (zie bijlage 1. Samenhang met doorlopende leerlijnen seksuele vorming).
 
De escaperoom kan ook worden aangeboden als start van een module uit de doorlopende leerlijn of ander aanbod rondom seksuele vorming. Wordt de leerlijn Lang Leve de Liefde aangeboden dan past de escaperoom in plaats van les 1#Online of tussen les 1 en les 2 als aanvulling op het aanbod op de toolkit L.O.V.E. Online.