Escaperoom Shame-Sexting Het stopt bij jou!

Educatieve escaperoom ‘Het stopt bij jou’ over Shame-SEXTING 
In 2018 heeft Wiseducatie samen met jongeren de eerste educatieve escaperoom rondom Shame-Sexting ontwikkeld. We zijn – en worden – keer op keer  overrompeld door de positieve en enthousiaste reacties van leerlingen.  Élke groep, hoe ingewikkeld de dynamiek soms ook is, werkt samen en brengt het verhaal van Ben tot een goed einde! We staan er zelf versteld van.

Wiseducatie trekt langs scholen in heel Nederland om deze educatieve escaperoom op locatie aan te bieden. Van St Annaparochi naar Maastricht tot Goes, we komen overal. Van groep 8 in het PO, VO, VSO en het MBO: overal komt de boodschap ‘Het stopt bij jou!’ krachtig over.  Het enige wat we van jouw school nodig hebben is een leslokaal. De rest verzorgen wij!

Sinds 2018 hebben meer dan 25.000 leerlingen deze escaperoom gespeeld. Hoe tof is dat?  We zijn ongelooflijk enthousiast over de resultaten en reacties van leerlingen én docenten en hopen dat veel jongeren de kans zullen krijgen deze escaperoom te spelen.

Doel: Leerlingen in de leeftijd van 11-17 jaar leren hoe ze shame-sexting kunnen voorkomen door op een juiste manier met doorgestuurde sexts om te gaan waardoor psychische schade en victimblaming van de slachtoffers van shame-sexting wordt voorkomen.

Hoe werkt het?
Leerlingen spelen de escaperoom in groepjes van max. 15 leerlingen (1/2 klas). Het is mogelijk om 2 escaperooms parallel aan elkaar aan te bieden. De educatieve escaperoom ‘Het stopt bij jou!’ maakt shame-sexting op een interactieve manier bespreekbaar. De leerlingen krijgen zicht op de impact en invloed van hun eigen handelen. De escaperoom is opgebouwd rondom vier aspecten van shame-sexting: gevolgen – strafbaarheid – victimblaming – handelen. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen zoals film, sloten en mobiele telefoons. Na de escaperoom vindt er een nabespreking plaats en wordt er een klassengesprek gehouden over ‘shame-sexting: het stopt bij jou!’. De escaperoom wordt op locatie aangeboden door trainers van WiSEducatie en heeft de duur van een lesuur (50-60 minuten).

De escaperoom kan worden aangeboden als losse interventie in actie- en projectwerken. Ook kan het ingezet worden als start, of onderdeel van, een module uit de doorlopende leerlijnen Seksuele Vorming Living Loving en Be-Loved van WiSEducatie of aanvullend op Lang Leve de Liefde (o.a. Toolkit L.O.V.E. online). Neem gerust contact op voor de mogelijkheden!

Duur: 1 lesuur (50-55 min.)

Kosten: € 200 
Accreditatie: Goed Beschreven (2019) Goed Onderbouwd (2022) RIVM 
 
Deze interventie is onderdeel van de Gezonde School aanpak – NPO menukaart – interventiedatabase RIVM
Op gezondeschool.nl staat meer informatie over de stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit. 
 
 
Alle genoemde bedragen zijn excl btw en reiskosten